Rekord Guinnessa w Szczawnicy


W ramach tegorocznej Inauguracji Letniego Sezonu Turystycznego w Małopolsce, której gospodarzem została Szczawnica, najwięcej emocji wzbudziło bicie rekordu Guinnessa w wypiekaniu najdłuższej szarlotki na świecie.

Na górnej płycie parkingu w Pieninach, w sobotę 23 kwietnia br., kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy kulinarni oraz uczniowie z krościeńskiego Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek oraz Pienińskiej Szkoły Zawodowej w Szczawnicy podjęli wyzwanie pobicia ustanowionego przez Niemców rekordu długości szarlotki tj. 276,5m, z której powstało 1477 porcji.

Trwająca od wczesnych godzin porannych praca kilkudziesięcioosobowego zespołu podsumowana została o godz. 17.00. Do wypieku szczawnickiej szarlotki, według przepisu Krzysztofa Wilka wykorzystano 900 kg jabłek z sądeckich sadów, 300 kg mąki, 200 kg cukru, 6 kg cynamonu oraz 150 kg tłuszczu. Ostatecznie szarlotka osiągnęła długość 318,5 m z czego powstało 1978 jednakowych porcji i tym samym pobiła dotychczasowy rekord Guinnessa. Wszechobecny piękny zapach, świeżego ciasta unosił się wzdłuż promenady spacerowej, na której ustawione zostały stoły z szarlotką.

Po dokonaniu formalności związanych z ustanowieniem rekordu Guinnessa wszystkie porcje szarlotki zostały rozdane wśród turystów i mieszkańców.

Autorzy Rekordu Guinnessa oraz wszystkie instytucje zaangażowane w jego osiągnięcie (m.in. Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy, OSP Szczawnica, Pieniński Oddział Związku Podhalan) uhonorowani zostali specjalnymi, certyfikatami za udział w próbie pobicia rekordu.

Galeria

 

 

Autor: AS