Gaździny uczą Niemców gotować

W ramach unijnej wymiany edukacyjnej w Centrum Szkolenia
i Edukacji OHP w Szczawnicy przebywała z tygodniową wizytą sześcioosobowa grupa młodzieży z Niemiec. Młodzi uczyli się przygotowywania potraw kuchni polskiej i regionalnej.
Większość z nich kształci się wzawodzie kucharza. Aby podpatrzeć, jak przyrządza się potrawy polskiej kuchni, młodzi Niemcy odwiedzili gaździny z miejscowego Związku Podhalan, gdzie uczyli się kisić
kapustę, piec chleb imoskola, oraz poznawali tradycje górali pienińskich. Pili także prawdziwą naturalnie paloną czarną kawę
W siedzibie Związku Podhalan o tradycji przodków opowiadali prezesTomasz Słowik i Stanisława Wiercioch.
Młodzież poznała przygotowania do różnych świąt, które w tradycji góralskiej są obchodzone w sposób szczególny, jak chociażby Boże Narodzenie, kiedy w zwyczaju jest chodzenie po kolędzie z gwiazdą i turoniem.
Niemcy z zainteresowaniem przysłuchiwali się mowie góralskiej, z którą ich tłumaczka nie zawszeu miała sobie poradzić. Jeśli pojawił się problem ze znalezieniem właściwego słowa, wyjaśniano je
na migi. Zaciekawienie wzbudziło przygotowanie do pieczenia
chleba razowego.
Wcześniej goście byli na zamku Dunajec w Niedzicy i w Orawskim Muzeum Etnograficznym w Zubrzycy Górnej, gdzie uczestniczyli w szkoleniu „Od ziarna do chleba”.

Stanisław Zachwieja

Autor: "Gazeta Krakowska" 2008-11-12